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History of Yamamotoyama
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The history of Yamamotoyama, a company that has sold tea for over 300 years
1. The journey that began in 1690.
It is said that we were founded in 1690 as Japan's oldest sencha tea merchant. Sencha was invented by Nagatani Soen (the ancestor of the current founder of Nagatanien), and the first to sell it was Yamamoto Kahei Shoten (currently Yamamotoyama), according to the Tea Industry Journal from the Meiji period. Since then, we have continued in the tea business to spread the taste of sencha.
2. Tradition and innovation inherited from generation to generation
Continuing tradition means continuing to change. Yamamotoyama values timelessness and has breathed new life into its products while protecting tradition. From Sencha made by the first generation to Gyokuro made by the sixth generation and overseas expansion by the ninth generation, the company continues to innovate and pass on its traditions to the next generation.
3. The story of Nori seaweed in Edo
Until the Edo period, nori was a luxury item that was out of reach for ordinary people. It was discovered that nori could be cultivated around Asakusa, and by applying washi paper making techniques, the sheet-shaped nori we know today was born, which later came to be called Asakusa nori. During the Edo period, Yamamotoyama's main occupation was making washi paper in addition to the tea industry. Even after the shift from paper to nori, the techniques and spirit of the company have been passed down.
4. The spirit of hospitality that goes the extra mile
The tea and seaweed that Yamamotoyama handles are commonplace in Japanese cuisine. For that reason, they are ingredients that are most likely to show a difference if you take the extra step. In today's world where pouring hot water from a pot is commonplace, sencha brewed with water that has been carefully cooled is exceptional. Sparing no effort and doing your best for others. That is the spirit of hospitality we show as a merchant house from the Edo period.
5. Passing on Japanese culture to future generations
Now, with the desire to make tea and seaweed more widely known and enjoyed, Yamamotoyama will continue to pursue quality and deliver Edo culture and flavors.
We would appreciate your continued support as Yamamotoyama moves forward into the next 300 years.
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Historical Timeline
初代嘉兵衛(山本氏)江戸出店、茶・紙類を商う
元文3年6月(1738)
山城国宇治田原郷湯屋谷の住人永谷宗七郎、青製の煎茶製造に成功 山本嘉兵衛その上品なるを認め、「天下一」の号を附して市販する
天明7年 春(1787)
日本橋二丁目都竜軒山本嘉兵衛、茶所として引札を出す
文化13年(1816)
この頃、山本家定目成る。一橋卿・幕府本丸御用茶師となる
文政13年(1830)
西御本丸・東叡山・御三卿(田安・一橋・清水)御茶御用を勤める
天保6年 春(1835)
六代嘉兵衛徳翁、宇治郷小倉の木下家において玉露茶を発明する この正月「煎茶小述」発行(徳潤著)
弘化3年正月15日(1846)
本郷丸山火事。白木屋と共に類焼
嘉永元年(1848)
「煎茶手引之種」(徳潤著)発行
安政2年 夏(1855)
「狂歌茶器財集」(徳翁著)発行
明治18年12月(1885)
東京府庁より茶業鑑札第二号を受ける
明治42年5月(1909)
「山本山」一斤(百六十匁)五十銭売、一日小売二千斤(約1200kg)と伝える
大正12年9月1日(1923)
関東大震災、倉庫七棟と共に全焼・深川支店も全焼
昭和16年5月(1941)
法人組織に改組。資本金三百万円・株式会社山本山と称す
昭和20年3月(1945)
東京大空襲・全焼
昭和21年10月(1946)
日本橋に二階建て店舗を建設
昭和22年(1947)
海苔の販売開始
昭和26年5月(1951)
山本山ビルディング建設
昭和38年5月(1963)
「日本茶ティーバッグ」発売
昭和41年(1966)
静岡工場建設
昭和45年(1970)
福岡支店・大阪支店・札幌支店・名古屋営業所 開設
昭和45年10月(1970)
ブラジル・サンパウロ州 現地法人設立
昭和48年(1973)
熊本工場建設
昭和50年9月(1975)
アメリカ・ロサンゼルス 現地法人設立
平成元年6月(1989)
仙台営業所 開設
平成2年3月(1990)
山本邦一郎 九代嘉兵衛襲名
平成2年5月(1990)
創業300年記念式典開催
平成10年7月(1998)
山本山ウェブサイト「心」開局
平成17年4月(2005)
山本山ウェブサイトリニューアル 通信販売開始
平成30年4月(2018)
商品パッケージリニューアル
平成30年6月(2018)
エノキアン協会入会
平成30年6月(2018)
山本山オフィシャルサイトリニューアル
平成30年9月(2018)
日本橋再開発で竣工した日本橋高島屋三井ビルディング11階に本社事務所を開設。 同ビル1階の中央通りに面する山本山創業の地に、「ふじヱ茶房」を開店。
令和5年8月(2023)
山本嘉一郎 十代嘉兵衛襲名
令和5年10月(2023)
山本奈未 代表取締役社長に就任